Ανατρέπεται η μέχρι σήμερα ισχύουσα θεωρία της απόστασης «ασφαλείας» για την μετάδοση του κοροναϊού

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (ΒΜJ).

Η μέχρι σήμερα ισχύουσα θεωρία ότι η απόσταση ασφαλείας για τη μετάδοση του κοροναϊού είναι τα δύο μέτρα, φαίνεται ότι ανατρέπεται.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (ΒΜJ), τα σταγονίδια του κοροναϊού μπορούν να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα όταν κάποιος φταρνιστεί ή φωνάξει δυνατά.

Οι Βρετανοί επιστήμονες σημειώνουν ότι ο εξαερισμός, τα διαφορετικά είδη αέρα και το είδος της δραστηριότητας που λαμβάνει χώρο στον εκάστοτε κλειστό χώρο είναι σημαντικοί παράγοντες μετάδοσης του ιικού φορτίου.

Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι σε μέρη υψηλού κινδύνου, όπως τα νυχτερινά μαγαζιά, τα μπαρ και τα γυμναστήρια, θα πρέπει οι θαμώνες να τηρούν μεταξύ τους αποστάσεις έως και οκτώ μέτρων, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, ενώ μπορεί να είναι χαλαρότεροι οι κανόνες σε άλλους, όχι τόσο επικίνδυνους χώρους.

«Έτσι θα παρέχεται μεγαλύτερη προστασία σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, αλλά και εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ελευθερία σε περιβάλλοντα χαμηλότερου κινδύνου, επιτρέποντας πιθανώς μια επιστροφή προς κάποιας μορφής κανονικότητα σε κάποιους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», σημειώνει η μελέτη.

Διαβάστε και αυτό: Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία: «Το μοναδικό όπλο για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας»

Παράλληλα, στην μελέτη σημειώνεται ότι «η εκπνοή, το τραγούδι, ο βήχας και το φτάρνισμα δημιουργούν νέφη αερίων που μπορούν να μεταφέρουν σταγονίδια του κοροναϊού σε απόσταση έως και 8 μέτρων», και αυτός είναι και ένας λόγο παραπάνω για να μπει αυτός ο κανόνας αποστασιοποίησης στα νυχτερινά κέντρα.

Στην ίδια μελέτη τονίζεται πως εκτός από την διεύρυνση της απόστασης μεταξύ ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, για να περιοριστεί η πανδημία θα πρέπει να τηρούνται και όλα τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού, όπως η χρήση μάσκας και το καθάρισμα των χεριών.

Πηγή: Healthmag.gr

Δείτε περισσότερα νέα
80 views0 comments