Ανασκόπηση: Το πολιτικό Big Bang της δεκαετίας

Updated: Dec 21, 2019


Μια περίοδος που συμπύκνωσε βίαια τον πολιτικό χρόνο. Νέα κόμματα δημιουργήθηκαν, παλιοί πρωταγωνιστές, έμειναν στην άκρη, νέοι κλήθηκαν να ηγηθούν και το πολιτικό σκηνικό άλλαξε άρδην υπό την πίεση του μνημονίου και της μάχης για να βγούμε από αυτό

Η οικονομική κρίση και η εποχή του Μνημονίου έφεραν στη χώρα και τη μεγάλη αναδιάταξη του πολιτικού και κομματικού συστήματος, ανατρέποντας το παγιωμένο τοπίο που δημιούργησε η μεταπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ, κόμμα που κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας μετά από πολλές προσπάθειες μετασχηματισμού έπαψε ουσιαστικά και τυπικά να υπάρχει, με το ΚΙΝΑΛ να καταλαμβάνει ως συνέχειά του μέρος του συγκεκριμένου χώρου, το ακροδεξιό-ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής έφτασε στο απόγειό του, αλλά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πήρε την κατιούσα και έμεινε εκτός Βουλής, κόμματα εμφανίστηκαν (ακόμα και με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση) και εξαφανίστηκαν ως κομήτες.

Από την εποχή -ελέω και των εκλογικών νόμων- των αυτοδύναμων κυβερνήσεων περάσαμε στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας, ακόμα και σε κυβερνήσεις με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, το Λουκά Παπαδήμο.

Με τη χρησιμοποίηση δυο φορές της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ είδαμε και πλήρη κατάρρευση των διαχωριστικών γραμμών της μεταπολίτευσης, με συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ (του φωτός και του σκότους, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου), με συγκυβέρνηση των δυο αυτών κομμάτων με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη ή με την κεντροαριστερή ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, αλλά και με συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους επίσης ακροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου!

Η αρχή της περιπέτειας

Ενόψει της επερχόμενης κρίσης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επέλεξε να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο του 2009 παραδίδοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση αλλά κυρίως την καυτή πατάτα της διαχείρισης του χρέους και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης στο Γιώργο Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισαν τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, με 160 έδρες και με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" να τους συνοδεύει.

Η νέα κυβέρνηση, όμως, εμφανίστηκε ανέτοιμη για την αντιμετώπιση του χρέους, ενώ αναγκάστηκε κάτω από τις πιέσεις των αγορών που χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα προκειμένου να εκμεταλλευτούν την Ευρώπη, να προσφύγει για οικονομική βοήθεια στις Βρυξέλλες και όταν αποδείχτηκε ότι η ΕΕ δεν διαθέτει μηχανισμούς τέτοιους, να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη συγκρότηση μηχανισμού στήριξης ώστε το ελληνικό κράτος να αποφύγει την ασύντακτη πτώχευση.

Η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα ιδιαίτερα επώνυνα μέτρα που συνεχώς λαμβάνονταν και που η πλειοψηφία των οποίων επανατροφοδοτούσε την ύφεση, άρχισε να φέρνει την κατάρρευση που υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, βοηθούντος και του Κινήματος των Αγανακτισμένων που γέμιζε κάθε μέρα τις πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων και το οποίο στην αρχική του φάση εξέφραζε πολύ πλατιά κοινωνικά στρώματα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε να υιοθετήσει πρόταση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Χάρη Καστανίδη να ζητήσει ψήφιση του πρώτου Μνημονίου με πλειοψηφία 180 εδρών, ώστε να αναγκαστεί υπό το φόβο της χρεωκοπίας της χώρας να το ψηφίσει και η Νέα Δημοκρατία υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αντικατέστησε τον Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, κερδίζοντας στον τελικό γύρο τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Ήδη με την ψήφιση του Μνημονίου το ΠΑΣΟΚ είχε τις πρώτες απώλειες, απώλειες που πολλαπλασιάζονταν μέρα με την μέρα, κάτω από τα συνεχόμενα σκληρά οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που λαμβάνονταν. Η κατάσταση ζόρισε τόσο πολύ τον Γιώργο Παπανδρέου που έφτασε στο σημείο, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους πλέον στενούς του συνεργάτες να...παραιτηθεί τηλεφωνικά στον... Αντώνη Σαμαρά και να ανακαλέσει κάτω από τις αντιδράσεις!

Μετά δε από τις αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσε η απόφασή του για δημοψήφισμα οδηγηθήκαμε στο πρωτοφανές φαινόμενο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον επικεφαλής της με την προϋπόθεση ότι αμέσως μετά θα παραιτηθεί!!

Κάποια στελέχη έκαναν λόγο για "ανατροπή εκ των έσω", φωτογραφίζοντας ως βασικό υποκινητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ δεκάδες βουλευτές που πρόσκεινταν στον Παπανδρέου διαγράφηκαν από τον ίδιο γιατί δεν συμφώνησαν!

Η αρχή του τέλους του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σφράγισε