Αναρτήθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων-Δείτε τις νέες τιμές (PDF)


Στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), www.eof.gr, αναρτήθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων εξεδόθη βάσει της τελευταίας νομοθετικής παρέμβασης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κατάργησε την σχετική παρέμβαση του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η οποία οδηγούσε τις τιμές περίπου 2.300 φαρμακευτικών σκευασμάτων σε αυξήσεις.

Με την νομοθετική παρέμβαση του Βασίλη Κικίλια απαγορεύθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων και οι μειώσεις τιμών έφθασαν έως το -7%.

Συγκεκριμένα, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή τους χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%.

Όπως καθίσταται προφανές από την αναρτηθείσα λίστα, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης.

Κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο.

Από αύριο και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις από τους ΚΑΚ με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας αναφέρει επίσης τα εξής:

“Άξια αναφοράς είναι η υποδειγματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προκειμένου αυτή η τόσο σημαντική διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του προγραμματισμού και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Βούληση του Υπουργού Υγείας είναι η συνέχιση των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος”.

Για να κατεβάσετε το πλήρες αρχείο σε μορφή pdf πατήστε εδώ Πηγή: www.healthview.gr

162 views0 comments