"Αμοιβαιoποίηση χρέους" στην ΕΕ: Η Μέρκελ κερδίζει ακόμα ένα στοίχημα στη Γερμανία

Ακόμη και αν τελικά η γαλλογερμανική πρωτοβουλία δεν ευοδωθεί τα όρια του διαλόγου στην Γερμανία με θέμα την οικονομική αλληλεγγύη έχουν μετακινηθεί.

Η Αγγελα Μέρκελ ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο στην Γερμανία αποδεχόμενη εδώ και μία εβδομάδα, κατά γενική κατάπληξη, την ιδέα ταμπού, μέχρι σήμερα, της αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρώπη για την επανεκκίνηση της οικονομίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της.

Σε μία ένδειξη των τεκτονικών μεταβολών που προκάλεσε στην νοοτροπία η πανδημία, η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημα: το συντηρητικό της κόμμα την υποστηρίζει και η πλειοψηφία των Γερμανών εγκρίνει την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, πράγμα αδιανόητο εδώ και λίγα χρόνια.

Ακόμη και αν τελικά η γαλλογερμανική πρωτοβουλία δεν ευοδωθεί εξαιτίας της αντίδρασης ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, υπό την Αυστρία και την Ολλανδία, τα όρια του διαλόγου στην Γερμανία με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική αλληλεγγύη έχουν μετακινηθεί.

"Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία για το γεγονός ότι υπάρχει στο κοινοβούλιο ευρεία υποστήριξη για την πρόταση" στη Γερμανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σημαντική πρόταση

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μία φωνή που μετρά στη Γερμανία. Ένθερμος ευρωπαϊστής εδώ και δεκαετίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι η ενσάρκωση της λιτότητας και της δημοσιονομικής ορθοδοξίας στη χώρα του.

Ως υπουργός Οικονομικών, στην κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη, δέχθηκε τα πυρά πολλών χωρών για την απροθυμία του στη διάσωση της Ελλάδας από τη πτώχευση. Και δεν υπήρξε ποτέ ένθερμος υποστηρικτής της αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Σήμερα, απέναντι στην κρίση της πανδημίας, επικροτεί μία "πρόταση αναγκαία και σημαντική στην περίοδο που διανύουμε". "Εκκινεί από την αρχή ότι η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση για να ενισχυθεί", λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράφει κοινή δήλωση προς την κατεύθυνση αυτή με το Γάλλο ομόλογό του Ρισάρ Φεράν.

Χθες, ολόκληρη η ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) υποστήριξε την γαλλο-γερμανική πρόταση, η οποία προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δανεισθεί 500 δισεκατομμύρια ευρώ για να τα χορηγήσει υπό μορφήν επιχορηγήσεων στις χώρες μέλη της Ένωσης που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής. "Η Γερμανία δεν θα πάει καλά, αν η Ευρώπη δεν πάει καλά", επέμεινε η καγκελάριος της Γερμανίας, σύμφωνα με πηγή που ήταν παρούσα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Γερμανική προεδρία της ΕΕ Στους κόλπους του συντηρητικού στρατοπέδου, ωστόσο, δεν υπάρχει ομοφωνία. Η δεξιότερη πτέρυγα, η "Ένωση Αξιών", έχει εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις. Ένας από τους ηγέτες της, ο Αλεξάντερ Μιτς, κατήγγειλε ένα ακόμη βήμα για τη δημιουργία μίας (ευρωπαϊκής) Ένωσης χρέους και ενός συγκεντρωτικού Κράτους. Κάλεσε δε τους Γερμανούς βουλευτές και ευρωβουλευτές να εναντιωθούν. Οι επικρίσεις αυτές, που προέρχονται επίσης από την άκρα δεξιά και το μικρό Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας, παραμένουν, ωστόσο, μειοψηφικά. Περί το 51% των Γερμανών διάκεινται θετικά απέναντι στο σχέδιο ανάκαμψης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, οι οποίοι προτίθενται να χρηματοδοτήσουν το 27%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ciney για το περιοδικό Der Spiegel. Περί το 34% είναι αντίθετο. Τι έχει συμβεί; Ενισχυμένη με υψηλή δημοφιλία εξαιτίας της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας στη Γερμανία, η Αγγελα Μέρκελ, η οποία πολιτικά δεν έχει πολλά να χάσει καθώς φθάνει στο τέλος της πολιτικής της καριέρας στο τέλος του 2021, έριξε στο γαλλογερμανικό σχέδιο όλο το πολιτικό της βάρος. "Ευαισθητοποιήθηκε και διακήρυξε την προσήλωση της Γερμανίας στην Ευρώπη απέναντι στις αρκετά σκληρές επικρίσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας" για το έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην κορύφωση της πανδημίας Covid-19, πιστεύει μέλος του περιβάλλοντος του Εμανουέλ Μακρόν. "Έχει επίσης στο μυαλό της ότι η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο. Θέλει να αφήσει τη σφραγίδα της". Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / thetoc.gr

Δείτε περισσότερα

15 views0 comments