Αλαλούμ με τα αντιβιοτικά

Προέκυψαν κωλύματα εξαιτίας της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του νέου νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης των υγειονομικών.

Αναβολή έλαβε η εφαρμογή του νόμου για τον νέο τρόπο διάθεσης των αντιβιοτικών, καθώς  δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή του που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει από σήμερα. Με τον νέο νόμο αναμενόταν να τεθεί υπό έλεγχο η υπερσυνταγογράφηση των αντιβιοτικών, καθώς η χώρα έχει πρόβλημα με την ανθεκτικότητα των μικροβίων, ιδιαίτερα των ενδονοσοκομειακών, αλλά καταδεικνύεται ανέτοιμη για το εγχείρημα.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αναμενόμενη αλλαγή που επρόκειτο να εφαρμοστεί από σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών προβλέπεται από το Νόμο 4675/2020 (Άρθρο 18).

Ωστόσο, προέκυψαν κωλύματα εξαιτίας της αδυναμίας προσαρμογής των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ στις απαιτήσεις του προαναφερόμενου νόμου και της έλλειψης ενημέρωσης  των υγειονομικών και ειδικά αυτών που δεν έχουν ενταχθεί  στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, για παράδειγμα οι οδοντίατροι.

Διαβάστε επίσης: Γίνονται θαύματα στο Δημόσιο;

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ενημερώθηκε ότι ελήφθη απόφαση αναστολής της εφαρμογής του εν λόγω νόμου μέχρι νεωτέρας.

Ως εκ τούτου, συνεχίζεται η εκτέλεση των συνταγών αντιβιοτικών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

Πηγή: virus.com.gr


Δείτε περισσότερα

4 views0 comments