Έρχονται αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων

Στόχος των αλλαγών που μελετώνται είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι μέσω του επιμερισμού των φορολογικών υποχρεώσεων.

Αλλαγές στο ημερολόγιο πληρωμής των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος των αλλαγών που μελετώνται είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι μέσω του επιμερισμού των φορολογικών υποχρεώσεων του τρέχοντος έτους οι οποίες, ειδικά το δεύτερο εξάμηνο, θα είναι πολλές.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται δυο παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση:

  • Tην εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις. Ο φόρος, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών ο φόρος θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

  • Τη θέσπιση έκτακτης ρύθμισης για τις φορολογικές οφειλές οι οποίες ανεστάλησαν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Πρόκειται για φορολογικές οφειλές που έληγαν Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και πλέον έχουν μεταφερθεί για εξόφληση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η ρύθμιση αυτή μελετάται να έχει έως 12 δόσεις ενώ εξετάζεται και εναλλακτικά η ένταξη αυτών των οφειλών στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση έως και 48 μηνιαίες δόσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλές φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα θα κληθούν να πληρώσουν:

  • Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ο οποίος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Τον φετινό ΕΝΦΙΑ ο οποίος σε επίπεδο βεβαίωσης ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που ανεστάλησαν το τρίμηνο Μαρτίου-Μαϊου στο πλαίσιο των μέτρων ανακούφισης των φορολογούμενων από την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

  • Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2021. Τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 1,5 δις ευρώ.

Έτσι ο συνολικός λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε τουλάχιστον 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Πηγή:


Δείτε περισσότερα

8 views0 comments