Έρευνα: Θα μας αφήσει κάτι καλό η πανδημία;


Η πανδημία του Κορονοϊού άλλαξε τις ζωές μας με τρόπο δραματικό. Οι τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο επίπεδο μας τραυμάτισαν. Πρόκειται για κάτι που όσο ζούμε δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Καθένας από εμάς έχασε και κάτι. Ακόμα και εκείνοι που είχαν την τύχη να μην θρηνήσουν ανθρώπους τους, πιθανότατα έχασαν τη δουλειά τους, μειώθηκαν τα εισοδήματά τους ή επλήγησαν ψυχικά. Μια ομάδα επιστημόνων, ωστόσο, πραγματοποίησε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3.000 άνθρωποι από τη Σκωτία, με σκοπό να διερευνήσει το ενδεχόμενο να έχει αφήσει κάτι καλό σε ορισμένους ανθρώπους αυτή η πανδημία.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για τις αλλαγές που βίωσαν με την πανδημία και το lockdown. Οι ερευνητές εστίασαν στο να εκμαιεύσουν αν υπήρξαν κάποιες θετικές επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των συμμετεχόντων στην έρευνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψα:

  • το 83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν όσα κάποτε θεωρούσαν ως δεδομένα. Με λίγα λόγια, έγιναν ευγνώμονες για το ότι είναι υγιείς ή για το ότι έχουν τη δουλειά τους.

  • το 67% των συμμετεχόντων απάντησε ότι από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα κάνουν πράγματα περισσότερο διασκεδαστικά.

  • το 65% δήλωσε ότι απέκτησε καλύτερη επαφή με τη φύση και τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

  • το 54% ανέφερε ότι βρήκε χρόνο για περισσότερη σωματική δραστηριότητα ενώ

  • το 53% βρήκε περισσότερο ποιοτικό χρόνο για τον/την σύντροφο.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι θετικές αυτές επιπτώσεις της πανδημίας δεν αφορούν το σύνολο αλλά συγκεκριμένες κατηγορίες. Οι γυναίκες, οι νεότεροι άνθρωποι, οι παντρεμένοι ή όσοι συζούν αλλά και οι εργαζόμενοι ανήκουν στις κατηγορίες που είδαν κάτι θετικό από την πανδημία. Πιο γυμνασμένοι, πιο συνειδητοποιημένοι, περισσότερο ευγνώμονες, με καλύτερη επαφή με τη φύση και τους ανθρώπους μας είναι ίσως τα καλά που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Θα εξελιχθούν σε τρόπο ζωής και αλλαγή νοοτροπίας ή θα φύγουν όταν πια θα ξεχαστεί αυτό που ζούμε; Η συνέχεια των πραγμάτων θα δείξει… Πηγή: healthmag.gr


Δείτε περισσότερα νέα

17 views0 comments