Έξι βήματα για την θωράκιση έναντι των μεταλλάξεων


Την προσπάθεια να μην ξεφύγουν οι μεταλλάξεις από την ανοσία που προκαλείται από τα εμβόλια μελετάται εξετάζουν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Cornell και Pennsylvania των ΗΠΑ σε δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι «τα νέα στελέχη εμφανίζουν παραλλαγές στην πρωτεΐνη S που αυξάνουν τη συγγένεια για τον υποδοχέα ACE2 και δημιουργούν ένα πλεονέκτημα στη μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο». Τρωτή μπορεί να είναι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς ο ιός μπορεί να βρει τρόπους να διαφύγει από την ανοσιακή απάντηση και να μπορεί να αναπαράγεται εκ νέου αποτελεσματικά.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικής από τους John P Moore και Paul A Offit (SARS-CoV-2 Vaccines and the Growing Threat of Viral Variants, JAMA. January 28, 2021. doi:10.1001/jama.2021.1114).

Υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκαν το Μάρτιο-Απρίλιο 2020 το νέο στέλεχος D614G, τον Αύγουστο 2020 το νέο στέλεχος, το Β.1.1.7, άρχισε να διαδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna παραμένουν αποτελεσματικά έναντι και αυτού του νέου στελέχους.

Διαβάστε επίσης: Σε νέα φάση η επιδημία κορονοϊού λόγω μεταλλάξεων

Άξιο αναφοράς είναι και το στέλεχος που βρέθηκε στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, το B.1.351, το οποίο φέρει μεταλλάξεις που βρίσκονται πλησίον ή και εντός της περιοχής σύνδεσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πρωτεΐνη S, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, που μένει να αποδειχθεί.

Οι συγγραφείς προτείνουν έξι βήματα που πρέπει να ληφθούν:

  • Είναι θεμελιώδους σημασίας να απομονώνονται και να χαρακτηρίζονται πλήρως οι ιοί SARS-CoV-2 από όλα τα άτομα που νοσηλεύονται λόγω COVID-19 αλλά έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως έναντι του SARS-CoV-2. Μόνο έτσι θα ανιχνευτούν νέα στελέχη με ανθεκτικότητα στην ανοσία που προκαλείται από τον εμβολιασμό.

  • Eίναι αναγκαία διεθνής συνεργασία ώστε να οργανωθεί και να εφαρμοστεί τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο ένα ενεργό σύστημα αλληλούχησης των γονιδιωμάτων του ιού και σύστημα επιτήρησης, ώστε να υπάρχει ιχνηλάτηση των νέων στελεχών.

  • Αναγκαίες θεωρούνται οι τράπεζες βιολογικού υλικού με ορούς εμβολιασθέντων έναντι του SARS–CoV-2. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορεί να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης έναντι νέων αναδυόμενων στελεχών.

  • Είναι απαραίτητο να μειωθεί η παγκόσμια εξάπλωση νέων στελεχών όπως του N501Y.V2 και του σχετιζόμενου στελέχους που έχει εντοπιστεί στη Βραζιλία.

  • Τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν ώστε να ληφθούν υπόψη και οι σημαντικότερες μεταλλαγές των νέων αναδυόμενων στελεχών.

  • Τα νέα στελέχη δεν μεταδίδονται σε μεγαλύτερο βαθμό με αερόλυμα συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη που είχαν εντοπιστεί το 2020, οπότε τα προστατευτικά μέτρα μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19. Πηγή: virus.com.gr

Δείτε περισσότερα νέα

5 views0 comments