Έκτακτο σχέδιο για έκτακτες ανάγκες

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος σε Εθνική Άμυνα, Υγεία και Οικονομία.

Έξι κινήσεις για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία, δώδεκα μεταρρυθμίσεις για τον επόμενο δωδεκάμηνο. Αυτοί ήταν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, δείχνοντας έτσι που πέφτει το βάρος του κυβερνητικού έργου αυτή την περίοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας με την επισήμανση για τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες μίλησε λόγω του κορονοϊού (μόλις 50 παριστάμενοι στο Βελλίδειο, φορώντας μάσκα και τηρώντας αποστάσεις), έδωσε το πλαίσιο της πολιτικής που θα εφαρμόσει τους επόμενους μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμο πλάνο.

«Κάθε μακρόπνοος σχεδιασμός κινδυνεύει να μείνει μετέωρος, κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα, έτσι η ομιλία μου απόψε θα είναι διαφορετική, όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες. Εστιασμένη στην οικονομία και στην άμυνα, όπως η πανδημία και οι εθνικές ανάγκες το επιβάλλουν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα έκτακτο σχέδιο δράσης, κάτι που τόνισε και σε ένα σημείο της ομιλίας του: «Προφανώς, τα όσα συζητούμε εδώ σήμερα αποτελούν έκτακτες δράσεις που επιβάλλονται από έκτακτες εθνικές, υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες». 

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξεκίνησε την αναφορά του για το ”Σχέδιο Εθνικής Αυτοπεποίθησης” -όπως ονόμασε το έκτακτο σχέδιο που έχει εκπονηθεί- ανακοινώνοντας τις έξι κινήσεις για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας.

Τις τελευταίες ημέρες, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός θα αναφερόταν στα εθνικά μας θέματα και στα εξοπλιστικά, καθώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και της συνεχούς προκλητικότητας της Τουρκίας, η αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Ενίσχυση Εθνικής Άμυνας

Και η είδηση ότι η Ελλάδα αποκτά -μεταξύ άλλων- 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 4 φρεγάτες, προφανώς και σχετίζεται άμεσα με την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στην Κορσική. Ήταν βασική πολιτική επιλογή να ενισχυθεί άμεσα η Εθνική Άμυνα, παρά το κόστος που απαιτείται- αν και βέβαια η αποπληρωμή των νέων όπλων αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

«Λοιπόν, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες. Η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πανδημία και οικονομία

Το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, είναι βέβαια αυτό της πανδημίας. Ξεκινώντας από τις κινήσεις που έγιναν για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρώτο κύμα του κορονοϊού και υπογραμμίζοντας ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν παγίδες, ο πρωθυπουργός μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα στελέχη του. Ευχαρίστησε γιατρούς, νοσηλευτές και δημόσιους λειτουργούς για την αυταπάρνηση που έδειξαν όλο αυτό το δύσκολο διάστημα και ανακοίνωσε την ενίσχυση του ΕΣΥ με 4.000 μόνιμες προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού.

Το μεγάλο στοίχημα όμως παραμένει το μέτωπο της οικονομίας, που ήδη δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Διαβάστε ακόμη: Περί Ελληνικής Στρατηγικής

Οι δώδεκα πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύουν στην ανακούφιση των νοικοκυριών, στην στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας.

«Να προστατευτεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα όσο θα διαρκεί η κρίση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων στο δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς όπως είπε έχουν κρατηθεί εφεδρείες για ένα μέλλον που παραμένει ρευστό και ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα.

Στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του σχετικά με το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κορονοϊού, της τουρκικής προκλητικότητας και του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Πηγή: huffingtonpost.gr


Δείτε περισσότερα νέα

8 views0 comments